Kuuhaukun kennel on perustettu vuonna 1979. Kennelin kantanarttu on SE & FIN MVA V-86 Roady Ratiritiralla, johon perustuu 9 sukupolvea Kuuhaukun kasvatustyötä. Sen isä FIN MVA Äijänsuon Tantintin polveutuu suoraan amerikkalaisista old line® siperianhuskyista. Isoisä emän puolelta on CH Monadnock´s Papik of Mekusak (CH Monadnock´s Akela x Monadnock´s Natasha; Monadnock kennel oli yksi merkittävimpiä old line® kenneleitä), 1969 perustetun suomalaisen Mekusak kennelin tuonti USAsta. FIN MVA Äijänsuon Tantintinin isoisä äidin puolelta oli tuonti C.I.B & POHJ MVA Norrstar´s Baanchi, joka esiintyy monta kertaa Kuuhaukun kennelin sukutauluissa. Baanchi työskenteli vielä kymmenvuotiaana valjakossa, kuten sen esi-isä Togo, kuuluisan Leonhard Seppalan johtajakoira, yhdeksän sukupolven takaa. Tantintinin isä taas oli Natomah´s Ruff-n-Reddi, jonka isä oli kuuluisa CH Mikiuk Tuktu Tornayak, yksi Jeffrey Braggin pelastamista Seppalan viimeisistä koirista. Alaskan´s Victor of Anadyr tuotiin 1970-luvulla suoraan Alaskan´s kennelistä, Alaskasta, Äijänsuon kenneliin. Se vietti loppuelämänsä Kuuhaukun kennelissä ja sen vaikutus näkyy osassa Kuuhaukun sukutauluja. Se oli johtajakoira kuten monet sen jälkeläiset.

        
Kantanarttu SE & FIN MVA V-86 Roady Ratiritiralla ja tyypillinen Kuuhaukun pentu


Katso Kuuhaukun kantanartun SE & FIN MVA V-86 Roady Ratiritirallan sukutaulu , jossa on edustettuna ihanteellisia vanhoja linjoja. Tämä on Kuuhaukun kennelin perusta.

Kuuhaukun kennelin koirat työskentelevät valjakossa joka viikko (ei kilpailuitarkoituksessa), ja niiden työskentelyä valjakossa huomioidaan jalostustyössä. Periaatteena on, että valjakkoretkeily kuvastaa nopeuskilpailuita paremmin siperianhuskyn alkuperäistä käyttöä. Koiria harjoitetaan tavoitteellisesti loppukauden pidempiä valjakkoretkiä varten. Kuuhaukun Ikuisen Rakkauden, Rascalin (3 x SERT), jälkeläisiä on juossut 1770 km pituisen Iditarod-kilpailun Alaskassa. Rascalin jälkeläisiä on kilpaillut USA:ssa, Kanadassa ja Itävallassa, yleensä pitkän matkan kisoissa, sekä Jaden, tuonti Troika-kennelistä, jälkeläisiä Itävallassa, Ranskassa ja Saksassa. Itävallassa asuva Rascalin poika AUT CH Troika´s Nordic Legend on Itävallan muotovalio ja johtajakoira. Se on myös isänä Kuuhaukun Dominoa Lumella, Pepin, pentueelle.


Mauri Sirén ajamassa Äijänsuon kennelin valjakolla 1970-luvulla


MENESTYSTÄ NÄYTTELYISSÄ

Kuuhaukun kennelin siperianhuskyt ovat olleet menestyksekkäitä näyttelyissä vuosien ajan. Ne ovat mm. saavuttaneet useita voittajatitteleitä. Toisesta Kuuhaukun pentueesta syntyi Italiaan viety IT MVA Kuuhaukun Finn-Aslak, joka oli myös nuorten maailmanvoittaja -83. Eräs näyttelytähti on V-97-98 Kuuhaukun Ikijään Punapeto (9 sertifikaattia), jolla on myös ryhmä- ja BIS-sijoituksia. Myös V-01 -02 Kuuhaukun Luminan Uni on seurannut äitinsä Ikijään Punapedon jälkiä näyttelyurilla. Kuuhaukulla on 19 valionarvoon vaadittavat 3 sertiä voittanutta kasvattia (2016).

       
V-85-88, PMV-89 Kuuhaukun Reissumies (5 sertiä) ja tuonti Fjiorlund's Northern-Tok (8 sertiä).


Menestystä näyttelyssä ovat tuoneet mm. V-85-88, PMV-89 Kuuhaukun Reissumies, V-97-98 Kuuhaukun Ikijään Punapeto (7 SERT & 9 CACIB),
(5 SERT & 3 CACIB), Kuuhaukun Hepsakka (4 SERT & CACIB), V-01 -02 Kuuhaukun Luminan Uni (3 SERT & CACIB) ja Euroopan Voittajat-91, sisarukset EUV-91 Kuuhaukun Don Carlos ja EUV-91 Kuuhaukun Kesäyönunelma, VV-13 Kuuhaukun Teräs-Teddy (2 SERT), sekä JV-02 Kuuhaukun Onnettaren Oodi (2 SERT), joka oli myös virassa toimiva pelastuskoirakokeen suorittanut pelastuskoira. Mainittakoon, että old lineista on hyvin erilaisiin toimintamuotoihin. Esim. Hile, Kuuhaukun Hallava Hauva, on rallytoko valio ja saa yleisesti miltei aina täydet pisteet suorituksestaan (valioituessaan 99/100 p., 1. sija).

Sijoituskoirasta FIN MVA Kuuhaukun Legenda Lumesta ei valitettavasti saatu sijoituspentuetta Kuuhaukkuun omistajan väärinkäytöksestä johtuen. Jaana on myös tuonut Kuuhaukun kenneliin eläkepäiviä viettämään valiot INT & USA CH Troika’s Bright Coinin sekä Iditarodin juosseen INT & USA CH Troika’s Nordic Iconin SD (Kuuhaukun Ikuisen Rakkauden jälkeläinen).

       
*V-01 -02 Kuuhaukun Luminan Uni ja sen emä V-97-98 Kuuhaukun Ikijään Punapeto*


Näyttelymenestys tai -menestymättömyys ei kuitenkaan ole koskaan vaikuttanut Kuuhaukun kennelin jalostusvalintoihin. Päämääränä on aina ollut oikeantyyppinen, samanlaisena, alkuperäisenä vaalittu old line® siperianhusky - rekikoira, ei näyttelymuodin mukainen ihanne. Tämän vuoksi old lineja ei enää ole näyttelyissä nähty paljoakaan show linjan rantauduttua Suomeen 2000-luvun alkupuolella, vaikka välillä menestystäkin on tullut. Mm. kesällä 2016 valioitui FIN MVA EE MVA Kuuhaukun Velhon Loitsu, joka on myös johtajakoira.

PITKÄN LINJAN KASVATUSTYÖTÄ

Jaana on kasvattanut old line® siperianhuskyja Kuuhaukun kennelissä yli 40 vuoden ajan. Ensimmäinen siperianhusky Ready syntyi vuonna 1978 ja Kuuhaukun ensimmäinen pentue vuonna 1980.

KOIRAT KOTIOLOISSA

Koirat elävät ulkotarhoissa, missä niillä on mahdollisuus päästä sisätiloihin kennelrakennukseen aina halutessaan. Kennelrakennuksessa on myös lämmitetty pentula, missä pennut syntyvät ja kasvavat. Pentutiloissa on sisäkamerat, joiden avulla pentujen ja emän vointia voidaan seurata myös etänä. Tarhojen ulkopuolella koirat saavat liikuntaa isossa juoksutarhassa metsän siimeksessä. Koirat vetävät valjakossa viikoittain, kesäkuumalla käydään myös uintiretkellä koko lauman kanssa. Tottelevaisuuttakin harjoitellaan, old line® huskyt ovat tosi oppivaisia. Koiramme ovat rakkaita perheenjäseniä, eikä niitä kuin ainoastaan hyvin harvoissa poikkeustapauksissa anneta eteenpäin aikuisina. Vanhimmat Jaanalla olleet koirat ovat eläneet 17-vuotiaiksi.

Lue täältä lisätietoa pennun hankinnasta Kuuhaukun kennelistä.