Kuuhaukun kennelissä vaikuttavia tuonteja ovat olleet C.I.B & POHJ MVA Norrstar´s Baanchi, joka oli myös kilpavaljakon johtajakoira ja se näkyy yhä kasvattien taustalla. Baanchi on Suomen eniten jalostukseen käytetty siitosuros ja se oli Äijänsuon kennelin tuonti. Myös suoraan Alaskasta Norrisien Alaskan’s kennelistä Äijänsuon kenneliin tuotettu Alaskan’s Victor of Anadyr oli johtajakoira ja vaikutti omalta osaltaan Kuuhaukun linjoihin. Victor vietti loppuelämänsä Kuuhaukun kennelissä.

Jaana on tuonut 10 urosta ja 3 narttua suoraan USAsta, rodun ensimmäisestä rekisteröintimaasta. Ensimmäinen uros, Fjiordlund´s Northern Tok, tuli vuonna 1991 kuuden vuoden ikäisenä (lonkkakuvattu, silmätarkastettu, terve) ja oli menestynyt näyttelyissä USAssa. Se sai myös 8 sertiä Suomessa. Toinen tuontiuros oli mustavalkoinen Siberkirk´s Ancient Times Hero, joka tuli vuonna 1995 vuoden myöhemmin kuin Siberkirk´s Arctic Sunrise (SERT), puna-valkoinen narttu.


Kuvassa Fjiordlund´s Northern Tok (8 x SERT) & V-97-98 Kuuhaukun Ikijään Punapeto (8 x SERT)


Kesällä 2003 Jaana toi Suomeen Troika´s The Lone Starin (Cola) ja keväällä 2004 Troika´s Pow Wowin (Jade, 3 SERT), jotka ovat 1960-luvulta old line® kasvatustyötä USAssa tehneestä kuuluisasta Troika kennelistä. Carol Dixon, Troika kennelin kasvattaja, toi ystävällisesti vieraillessaan Kuuhaukulla Jaanalle lahjaksi vielä viehättävän nartun JV-04 Troika´s Nordic Giftin (Pepsi).

Yhteistyö valtamerten yli jatkui, kun Kuuhaukun Ikuinen Rakkaus, Rascal, oli jalostuslainassa USAssa Troika-kennelissä. Tämän jalostustyön yhtenä tuloksena Jaana toi tammikuussa 2005 Suomeen Troika´s Nordic Northwindin ja Troika´s Nordic Sno-Toriouksen (Joiku), joka jäi Kuuhaukkuun. Tammikuussa 2006 C.I.B & USA CH Troika´s Bright Coin, Henna, saapui Kuuhaukkuun vanhemmilla päivillään. Henna osoitti old line® perimänsä mukaisia vetokoiraominaisuuksiaan vetämällä valjakossa 9-vuotiaana ensi kertaa elämässään kuin vanha tekijä!

Kuuhaukun joukkoon liittyi jouluna 2006 Troika´s Carbon Copy, Howard, joka oli ehdolla päärooliin Disneyn Eight Below -elokuvassa. Onneksi Howard ei välittänyt Hollywood-elämästä, ja tämä ihastuttava koira saapui Suomeen Kuuhaukun kenneliin ja eli täällä 14 vuoden ikäiseksi. Samaisessa elokuvassa näyttelikin Truman, joka on myös kotoisin Troika kennelistä. Jaana tuotti Suomeen myös Troika’s Elf Pawn vuonna 2007. Roman Bobits Celtic Wolves kennelistä on myös hankkinut koiria Carol Dixonilta, ja hän vieraili Kuuhaukun kennelissä narttunsa Cherryn kanssa keväällä 2007 astuttaakseen Cherryn Jadella. Tämän yhdistelmän tuloksena Jaana toi Itävallasta niiden pennun, Gwendoline of Celtic Wolvesin (Freya), Suomeen marraskuussa 2007.

2010-luvun uusimpina tulokkaina Jaana toi vuonna 2010 Troika kennelistä Iditarodin juosseen Rascalin pojan C.I.B Troika’s Nordic Iconin SD, joka jäi Kuuhaukun kenneliin ja sen veljen Troika’s Nordic Trademarkin. Vuonna 2015 Kuuhaukkuun muutti Kanadasta valkoinen uros Oakridgelane Keetukka Yukon, joka edustaa viimeisenä ainoana yksilönä vanhoja kanadalaisia old line® käyttökoiralinjoja. Nyttemmin maailmassa ei enää ole muita old line® siperianhusky -kenneleitä, joista voisi uusia geenejä saada.

Seuraavat tuonnit ovatkin olleet tsukotkan rekikoiria, siperianhuskyn kantarotua, joiden isovanhemmat ovat työskennelleet Siperiassa tsuktsikylissä. Tämä puhtaaseen kantarotuun palautus elinvoiman, työskentelyominaisuuksien ja muiden alkuperäisten ominaisuuksien säilyttämiseksi takaavat old line® koirien jalostuksen jatkumisen tulevaisuudessakin.

       
Kuvassa vasemmalla Kuuhaukun Ikuinen Rakkaus ja oikealla Siperiasta tuotettu Zukotka


Siperiantuonti Zukotka

Kuuuhaukun kennelin toinen perustaja Mauri Sirén toi Kuuhaukun kenneliin 80-luvulla Siperiasta Koillismaalaisen valjakkokoiran eli Itä-Pohjois -vetolaikan, Zukotkan. Koira oli tuotettu alueelta, missä vetokoirat yhä olivat alkuperäisessä tehtävässään ja olosuhteissa ja jalostus tapahtui vain käytön perusteella. Tämä koira oli matalaraajaisimpia Kuuhaukun kennelin koirista, vahva, tiivis, arktinen ja erittäin hyväluonteinen. Sillä oli tasapainoinen ja erinomainen rakenne, jolla olisi pärjännyt näyttelykehissäkin. Venäläinen asiantuntija sanoikin sen olevan hyvä rotunsa edustaja. Valitettavasti se sai kaihin vuoden ikäisenä, onneksi leikkauksen avulla se sai elää pitkän elämän ja kuoli vasta 16-vuotiaana (sen kaihileikkaus oli ensimmäisiä Suomessa).

Zukotka oli kuin kopio Kreevankasta, 1930-luvun Siperian tuonnista USAan, joka on yksi rodun perustajakoirista. Verratkaapa itse, koirien välillä on aikaa n. 40 vuotta!

kreevanka
Kreevanka


Chukotka sleddog, tsukotkan rekikoira


       
Tsukotkan rekikoira-urokset Yiska ja Vito


Kuuhaukun kennelissä on myös siperianhuskyn kantarotua Chukotka Sleddog, tsukotkan rekikoira, edustavat urokset Polar Star Yiska (Yiska) ja Polar Star Vito (Vito), joista viimeksi mainittu on syntynyt kuuden pennun pentueeseen Kuuhaukussa kasvattajan pyytäessä synnytysapua” hankalassa tilanteessa. Keväällä 2017 saapui myös suloinen Polar Star Tsukotkan Hopea (Silva) Jaanan luo Kuuhaukkuun. Lauran luona on samalta kasvattajalta tuotettu tsukotkan rekikoira Polar Star Snezhinka (Vega). Nämä koirat on jalostettu pelkästään käytön perusteella ja niiden sukutaulussa on jo parin sukupolven päässä Tsukotkalla syntyneitä työkoiria. Ne ovatkin oivallinen vertailukohde nykyisille siperianhuskyille ja rodussa tapahtuneille muutoksille, ne ovat myös apuna old linen jatkojalostuksessa pitäen yllä elinvoimaa ja alkuperäisyyttä, kun rekisteröityjä ulkopuolista linjaa olevia old lineja ei enää ole.

Kuuhaukun viennit


Kuuhaukun kennelin koiria tunnetaan myös maailmalla ja Kuuhaukulla on yhteensä 11 vientiä Eurooppaan. Jaana on vienyt kolme siperianhuskya Italiaan ja yksi niistä, Kuuhaukun Finn-Aslak, on Italian muotovalio ja nuorten maailmanvoittaja -83. Neljä Kuuhaukun kasvattia on viety Saksaan, 2 Hollantiin, 1 Viroon ja 2 Ranskaan. Lisäksi Kuuhaukun Ikuinen Rakkaus oli jalostuslainassa rodun kotimaassa USA:ssa Troika kennelissä, missä se vaikutti osaltaan Troikasin jalostustyöhön ollen puhdas old line ulkosiitos Troika kennelin vanhoihin linjoihin. Rascalin pennuissa on USAn ja kansainvälisiä muotovalioita, ja kaksi niistä juoksi Iditarod-valjakossa 2007 ja sai arvostetut käyttökoirien SD-tittelit.