1. Ei liikaa liian nopeasti
Monta hyvää rekikoiraa on pilattu liian tiiviillä ja vaativalla harjoittelulla liian nuorena. Koiran innokkuus ei ole vielä merkki siitä, että sen pää kestää ja se vetää vielä 10-vuotiaanakin. Maltti on valttia.

2. Vetäminen on koiralle ilo
Puhu koirallesi iloisesti ja kehu aina kun se yrittää parastaan. Mieluummin kiitä kuin “möykkää”. Muista vuorovaikutus; koirasi kuuntelee sinua vetäessäänkin ja haluaa miellyttää.

3. Murinat pois valjakossa
Missään tilanteessa älä salli pienintäkään aggressiivisuutta, joka kohdistuu muihin koiriin (eikä tietenkään missään tapauksessa ihmisiin). Valjakko on yhteistyötiimi, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Muriseva koira on heti alistettava. On todella väärin, jos yhteistyöhaluinen vieruskaveri saa tappelevan parinsa kimppuunsa, tällöin voi nuorelle koiralle tulla elinikäisiäkin traumoja.

4. Ajettava matka on suhteessa treeniin
Tämä lause kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta liian usein kuulee, miten treenaamattomilta koirilta on vaadittu “ylisuorituksia”. Samoin pitää ymmärtää koiran ikä sekä ymmärtää, että eritasoisesti harjoitetun valjakon koirilta voi vaatia vain niin paljon kuin vähiten treenattu jaksaa vetää.

5. Suunta on aina eteenpäin liinat tiukalla
On ehdottomasti kiellettyä, että koira kääntyilee taaksepäin valjakossa valjastettaessa tai ajattaessa. Jos johtajakoira ei pysy paikoillaan, niin siitä pidetään kiinni tai se sidotaan edestä kiinni valjakkoa kootessa, jotta liinat ovat tiukalla, samaten ajaessa pitää osata jarruttaa ajoissa, jos koirat pysähtyvät, ettei valjakko mene sotkuun.

6. Opeta koiraa itse selvittämään pienet sotkut liinoissa
Älä välittömästi korjaa pieniä sotkeentumisia, jos siitä ei ole koiralle suurta haittaa. Näin se oppii itse selviytymään pikku sotkuista. Myös remmissä talutettaessa voit antaa koiralle “korjaa”-käskyn, jolloin se ymmärtää käskyn valjakossakin.

7. Johtajakoiraksi synnytään
Tämä lause pitää pitkälle paikkaansa, johtajakoiravaistot ovat synnynnäisiä, ja vain kokeilemalla näet, mistä koirasta on johtajaksi. Johtajakoira ei ole välttämättä lauman johtaja. Valjakon johtajalta vaaditaan vastuuntuntoa ja “kylmäpäisyyttä”, se ei saa reagoida ulkopuolisiin asioihin, vaan tärkeintä on vain halu eteenpäin. Tietenkin sitä täytyy kouluttaa oppimaan suunnat sekä valjakon käyttäytymissääntöjä.